Symfonieorkest Jacob Obrecht

Symonieorkest Jacob Obrecht is vernoemd naar de componist Jacob Obrecht. Deze in 1457 te Gent geboren Vlaming was oorspronkelijk opgeleid tot priester. Kort na zijn theologie-studie vertrok hij naar Bergen op Zoom, alwaar hij koorleider van de Sint-Gertrudiskerk en componist werd. Hij vertoefde slechts van 1479 tot 1484 in Bergen op Zoom en na vele omzwervingen in Belgie en Frankrijk, stierf Jacob Obrecht uiteindelijk in het italiaanse Ferrara aan de pest.

In 1953 begon Symfonieorkest Jacob Obrecht met 20 strijkers en een aantal blazers met als doel: ‘het beoefenen van muziek in orkestverband en het daartoe oprichten en in standhouden van een orkest tot het geven van openbare muziekuitvoeringen, hetzij zelfstandig, hetzij in samenwerking met anderen.’ Het is tot nu toe ook gelukt: het orkest bestaat inmiddels ruim 60 jaar en gééft ook ieder jaar muziekuitvoeringen in Bergen op Zoom en omgeving.

Nee, leden van het eerste uur hebben we helaas niet meer in het orkest; wat wel jammer is, want sommige orkestleden hadden prachtige en deftige namen: Van Koolwijk van Weijdom Claterbos of Van Humalda van Eijsinga-Bakhuizen. De contributie is al helemaal niet meer wat ze geweest is: in 1953 betaalden de orkestleden een dubbeltje per week!!!Leden kwamen en gingen, zo ook de dirigenten, al hebben Yves de Groot en Chris Jobse erg lang op de bok gestaan.

Met Carlo Nabbe als huidige dirigent beleeft het orkest mooie tijden. Er is een duidelijke verbetering van kwaliteit en meer aansprekende programma’s zorgen voor een toenemende populariteit van ons orkest; dat merken we aan het aantal bezoekers en hun reacties op onze concerten.

jacob obrecht portret
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

X